Tengah rewrite code

Dah lama juga tak update, forum dah letak,tutorial belum lagi, sekarang tengah rewrite code guna smarty template, nanti nak ubah design senang.

So far semester ni bermula dengan begitu lancar, alhamdulillah. semoga berakhir dengan dengan kebahagiaan juga. 12 kredit bermakna kelas sikit, so masa lapang boleh la aku menambah ilmu pengetahuan lain. semoga Allah menyelamatkan semua umat Islam di muka bumi ini.Amiin.

Hentikan Pengedaran Surat Berantai

SURAT SHEIK AHMED PALSU, KHURAFAT DAN BOLEH JATUH MURTAD
Majlis Fatwa Kebangsaan 1978 mengesahkan surat ini ditulis oleh paderi-paderi biara Blessings of St Antonio, Texas, USA pada tahun 1974/75 untuk mengelirukan umat Islam. Penulis asal surat ini ialah mendiang Father Francis Jose de Villa, seorang paderi Katolik dari Argentina berketurunan Arab-Syria (bekas penganut Islam, nama asalnya Mohamed Elias Skanbeg).
Menurut Majlis Fatwa Kebangsaan 1978, “Menyebar surat ini termasuk dalam menyengutukan Allah S.W.T. dengan syirik yang amat besar (shirik-kubra) serta mempermainkan Rasulullah S.A.W. serta menyebar dengan niat tidak baik, kekeliruan dan muslihat di kalangan umat Islam. Lagipun, surat ini menggambarkan pembohongan yang amat besar terhadap junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. serta ajaran baginda kerana menggambarkan SHEIKH AHMAD sebagai perawi hadith sesudah kewafatan baginda”.

Misteri Kehilangan 3 kredit selesai

Semalam aku pegi akademik, cetak balik slip exam dari semester 1 sampai 5. Kena bayar RM 25 (RM5 satu slip) pagi tadi dapat. tengok balik semua slip rupa-rupanya result sem 2 ade error. patutnya 18 kredit, dalam slip tu 15 kredit. patutla selama ni jumlah kredit macam tak betul je, sepatutnya 111 tapi dalam latest result 108. pegi jumpa kak norizah kat bahagian akademik tu,tak pasal-pasal kene leter :).

kiranya sekarang misteri kehilangan 3 kredit tu terjawab. Dah nak habis baru la sibuk nak membetulkan. dengan pembetulan tu juga CGPA naik 0.01, Alhamdulillah.

Untuk homepage ni, insya-Allah dalam minggu ni masukkan ruangan baru, forum dengan tutorial. forum untuk mengumpulkan member-member lama & baru. Tutorial mengenai apa saja yang boleh dikongsi.

Ratuku

Ratuku
Ingin kuluahkan
apa yang sudah lama ingin kuluahkan,
tentang kebimbanganku ini
tatkala melihat bunga-bunga berguguran
dipetik tangan-tangan yang ganas
lagi bernafsu serakah

Ratuku
Kebimbanganku ini masih menebal
Apabila kudengar
Dengungan Kumbang perosak
Yang cuba menyedut madumu
Walau tanpa relamu

Ratuku
Kebimbanganku bertambah lagi
Bila kumelihat bunga yang tak segan silu
Melampiaskan kecantikannya ketika sedang mekar
Melupakan kuntuman
Yang sebelum ini melindunginya

Ratuku
Aku masih terpinga-pinga
Masih wujudkah lagi ratu idaman hatiku
Kerana apa yang kulihat hari ini
semakin banyak bunga-bunga yang gugur
bagaikan tibanya musim luruh

Ratuku
Bukanlah kuharap kau segigih siti hajar
yang berlari-lari antara safa dan marwa
Bukan juga Sesetia Ainul mardhiyah
Menanti Kekasih di Pintu Syurga

Kerana
aku tidak layak berharap sedimikian rupa

Cukuplah sekadar kau cuba mencontohi bunga-bunga itu
Kembang mekar mewangi
sehingga harumannya melewati pintu-pintu syurga

Jangan kau risau ratuku
Kadangkala musim berganti
Sehingga bunga tak dapat berkembang mekar
Tapi itu hanya ujian buatmu

Ratuku
Esok Musim Bunga pasti akan tiba
Dan kau akan mampu berkembang lagi
Cuma yang kuharapkan ketika itu
Kau jaga kelopakmu itu
Jangan sampai tangan-tangan kasar memetikmu lagi
Jangan goda kumbang-kumbang ganas menghisap madumu
Jangan biarkan gagak-gagak hitam itu merosakkan serimu
Kerana kau ratu idaman kalbu

Ratuku
Aku bukanlah memandang kecantikanmu
Walaupun kadangkala aku tertarik memandangnya
Tapi bukan itu yang kuharapkan

Aku yakin ratuku
Masih ada sinar harapan
Yang bisa membuatku tersenyum lega
Kerana akan kutemui
Ratu yang benar-benar ratu

gempita_x,zairi,ariff

Kuliah sudah bermula

Hari ini hari selasa, dah mula sem baru, dapat roomate baru,budak accounting juga
..

Jumpe kosmet2 yang dah 1 semester praktikal,diorang nampak lebih matured. aku juga yang belum praktikal. nanti tanya diorang tempat mana yang best.

Mengenai kepimpinan KTP yang baru :O, aku hanya mampu melihat.semoga mereka berjaya..asalkan maruah islam tak tergadai,aku support je

Cuti Dah Nak Abis

Setelah 2 Bulan pejam celik pejam celik..kat rumah,akhirnya habis juga cuti,sem depan ni semester terakhir aku belajar kat upm insya-Allah. lepas tu praktikal.

Start balik kene berfikir sebagai seorang student,tutorial, assignment, projek etc. Normal la tu.

Personal project aku sem ni nak buat software accounting life cycle guna PHP & MySQL(cita-cita ni). target akhir sem ni siap, tengok features UBS,Acctrack21,Winskip (dr Arfah) & ck-ledger..dll..just make it simple and easy to use but powerful..& satu lagi masukkan sekali documentation berdasarkan MASB.Macam Bagus je..

Semester depan ni dah tak masuk campur hal politik kolej, biar la generasi baru yang teruskan. ini cerita mereka, cerita aku di sini dah lepas..wallahua’lam.