Penyebar Fitnah

baca komentar editor dalam i isu mei. Sejak akhir2 ni penyebaran berita palsu makin berleluasa, contohnya isu sosej b a b i hari tu, tak pasal2 syarikat yang tak berkenaan jadi mangsa berita2 yang tersebar melalui internet & SMS. yang sedihnya, orang yang terima berita tu, tanpa usul periksa menyebarkan pulak cerita yang diterima, tak tau diterima dari sumber mana.

kepada mereka yang berkenaan, ingatlah bahawa fitnah itu adalah lebih dahsyat dari membunuh, apabila kita terima sesuatu berita, siasatlah dahulu sebelum percaya@sebarkan kepada orang lain, supaya kita tidak jadi dalam golongan orang yang menyesal di kemudian hari.

lagi satu berkenaan surat berantai, isu ni memang dari dulu dah diperingatkan, tapi ade jugak insan2 yang kononnye “naive” & “innocence” sebarkan kat orang, tak dapat terima la perkara camni. ape guna akal & hati yang dikurniakan kepada kita, ingatlah bila kita dah initiate sesuatu cerita bohong, sebarkan kepada orang lain, orang lain tu pulak sebarkan kepada orang2 lain. dosa tu akan terkumpul & bertambah selagi berita tu tersebar. na’uzubillah..

Lagi satu perangai penyebar fitnah ni, berkenaan penyebaran sesuatu ayat yang dikatakan hadis, jangan cakap bende tu hadis rasulullah s.a.w kecuali diketahui sumbernye & telah disepakati oleh ulama’ hadis. diorang dah buat kajian yang mendalam & saintifik bagi mengesahkan sesuatu hadis tu benar @ palsu, berdasarkan kajian tu dikategorikan tahap2 hadis tu mutawattir,sahih, hassan, ahad, dhoif,maudhu’ etc. kalau kita sebarkan hadis palsu, dah la buat fitnah, lagi buruk dari tu, buat fitnah terhadap rasulullah!! zaman rasulullah dulu orang munafik, yahudi & kafir quraisy je yang sebarkan berita palsu mengenai rasulullah. jadi zaman sekarang jauhi dari tergolong dari orang2 camtu.

Memang kadang kala kita cuai, niat nak dapat pahala menyebarkan sesuatu nasihat yang kita anggap baik kepada orang lain, tapi sebaliknye kerana kecuaian kita (yang malas berfikir) dosa yang dapat, kadang2 sesuatu berita tu sekali pandang nampak macam benar & baik, tapi bile 2 3 kali pandang baru ternampak tanduk yang tersembunyi. kesimpulannye sebelum buat sesuatu kene fikir & kaji dulu akibatnye, jangan jadi orang yang mengikut je tanpa usul periksa, beza binatang dengan manusia ni ialah akal fikiran, jadi same2 la kite gunakan ye..wallahua’am

sekarang zaman fitnah, sama2 kita jauhkan diri dari segala fitnah tersebut..jauhkan diri dari menjadi fitnah kepada Islam.

Borong Buku banyak-banyak

ke PWTC tadi.Tu la wishlist aku, tapi tak dapat la nak borong banyak2 sebab budget terhad.. orang ekonomi selalu bincang pasal bende ni, kehendak tak terhad, tapi sumber terhad.. satu konsep yang aku tak berapa setuju, kerana terlalu melihat dari segi materialistik.

banyak gak gerai kat pesta buku tu, segala jenis buku ade. aku borong majalah-i isu lame2, harga dia RM3 tiap satu. beli lebih RM50 dalam satu resit ade cabutan bertuah, cabut2 dapat hamper ginvera..hmm, terime je la,alhamdulillah. aku tak pakai,aku bagi je kat anak buah aku.barang2 kosmetik ni mmg out of list la…pas ni dah beli kene la baca pulak ­čÖé insyaAllah.buku lain2 ade la 2 3 buah..

taun depan datang lagi, boleh beli lagi banyak2 …insyaAllah

Jam 1.30 minit pagi

Tadi balik keje, buat operasi memecah masuk bilik sendiri :o..pagi tadi mase tengah kalut nak pergi keje, tersilap ambik kunci moto, sepatutnya ambik kunci yang ade kunci bilik sekali, ditakdirkan aku mengambil kunci moto yang satu lagi, tanpa kunci bilik & kunci rumah..terkunci dari dalam la bilik tu. so kesudahannye, bilik aku sekarang dah takde kunci, habis cerita.. small matter tu

ok sambung cerita nabi musa a.s
kuliah pagi jumaat pagi tadi (semalam) setelah nabi musa a.s. terbunuh salah seorang kaum fir’aun ketika meleraikan pertengkaran antara 2 orang, baginda lari daripada dikejar oleh konco2 firaun,lalu pergi ke madyan. sampai di suatu tempat, terdapat satu perigi di mana orang2 di kawasan itu mengambil punca air, kelihatan 2 orang gadis yang sedang berbaris panjang menunggu giliran untuk mencedok & mengangkat air, lalu nabi musa a.s. menolong gadis tersebut. 2 orang gadis ni adik beradik sebenarnye, lalu bila diorang dah balik rumah, jumpe ayah (setengah riwayat mengatakan ayah mereka ialah nabi syuaib a.s), sorang daripadanya cerita tentang bagaimana musa menolong mereka mengambil & mengangkat air yang berat untuk diberikan kepada ternakan, gadis tersebut recommend ayah dia ambik nabi musa sbg pekerja. orang tua tersebut memangil nabi musa & menenangkan baginda, bahawa baginda selamat di situ. nabi musa kemudian dioffer untuk mengahwini anak orang tua tersebut dengan syarat kene bekerja selama 8 taun sebagai maskahwin (maknenye maskahwin ni tak semestinya duit). nabi musa menerima offer tersebut & kerje selama 10 taun.

dah sepuluh tahun, sebagai seorang manusia sudah tentulah perasaan rindu kepada tanah air tu ade,lalu baginda pun meminta kebenaran dari bapa mertuanya untuk membawa isteri & anak2 pulang ke mesir. perjalanan baginda adalah pada waktu malam ( adalah baik kita bermusafir pada waktu malam, kerana pada waktu malam, cuaca sejuk & keadaan aman berbanding pada waktu siang). sampai berhampiran bukit tur sina di mesir, baginda ternampak dari jauh, kelipan api.

Jom ke Pesta Buku :D

hari sabtu ni nak pegi KL insyaAllah, pesta buku antarabangsa kat PWTC taun ni dah nak abis. dah banyak kali juga nak pergi asyik tak kesampaian je. kepada yang duduk kat area KL tu, pegi la sane bawak family, carik buku2 yang berkenan. otak kita ni kalau dibiarkan je tanpa input yang baru, boleh jadi berkarat,

hari ni last day bos aku kat ofis, but on his last day ni la aku takde kat ofic sebab ade ad-hoc seminar kat TC.BTW wish you best of luck in the new place mr.rafizi!

[code]Membaca

Yo mari membaca
Ayo membaca setiap hari
Rame-rame yo mari membaca
Setiap kata sangat berarti

Yo mari membaca
Raihlah ilmu setinggi langit
Rame-rame yo mari membaca
Ayo membaca sedari kecil

Dari iqro’ hingga tafsir Quran
Koran (akhbar), majalah, buku pelajaran
Banyak ilmu yang kan kau dapatkan
So jangan malas-malas membaca

Baik pagi siang malam hari
Luangkanlah waktu baca buku
Jadi kaya akal serta hati
Pandai bijak dan berilmu

snada B-)
[/code]

Kisah sidik tertinggal bas..:o

Malam tadi, lepas makan malam…

tenaga┬▓ dalam badan terkumpul ke perut untuk membantu otot perut melakukan proses penghadaman mee rojak, nasi lemak & keropok lekor yang baru saja di jamah. sehinggakan mata turut menjadi lesu & tak bermaya..

sehinggalah jam 5 pagi, baru proses penghadaman tersebut selesai, makanan yang dihadamkan tadi bertukar sifat kimianyaa menjadi glukosa yang boleh menghasilkan tenaga.tenaga ini disebarkan ke seluruh badan melalui saluran darah..subhanallah, begitu kompleks sistem dalam badan kita ni kan.

kesimpulannya, aku dah tertido & tertinggal bas pukul 1 malam tadi.:p, takpe ade la hikmahnya tu..perancangan Allah lebih baik dari perancangan kita

Aku pulang

“..Bila terkenangkan desa
Rindu selalu melanda
Pada ayah dan bonda sanak dan saudara
Kampung halaman nun jauh di mata

Kini tiba ketikanya
Saat kembali ke desa
Indah suasana mesra sambutannya
Rasa gelora di dalam dada

Terimalah buah tanganku
Sekadarnya yang aku mampu
Buatmu ayah dan juga ibu
Tanda ingatan kasihku..”

ewaaah..:p (nak bawak buah tangan ape ye???)

malam ni naik bas 1 pagi insyaAllah,transit kat puduraya, esok pagi terus naik bas sabak bernam. kalo takde tiket sok, bas loncat pun jadilah..

Red Hat Fedora Core 3

Saje cuba2 try test install, red hat ni banyak bende kene configure sendiri (nak carik configuration tu on the .net la)

[center][url=http://sidik.org/galeri_72__.php][img]http://sidik.org/thumbnail.php?id=72[/img][/url][/center]

Berlapang Dada lah

Kadang┬▓ kita dihadapi dengan satu masalah yang besar sampai kita rasa macam planet musytari nak hempap kita waktu tu & fikiran pun jenuh fikir camne nak selesaikan problem tu..sampai kadang2 mase solat pun pikiran kita masih ligat memikirkannya (tu permainan syaitan, astaghfirullah)..some worse case, sampai terbawak┬▓ ke alam mimpi

tapi akhirnya, bila problem tu dah disettlekan, baru kita akan rasa.. la takde la besar sangat problem ni ..

oleh itu kaweng┬▓ (tiru ayat secretary department aku kak siti) bile menghadapi sesuatu problem, jangan sempitkan fikiran, berlapang dada, hadapi masalah tu & selesaikan sikit2, dengan pertolongan Allah, masalah yang mulanya dirasakan berat akan menjadi ringan, insyaAllah..

dan bile problem tu dapat diselesaikan, ucapkanlah alhamdulillah, kerana Dia yang sebenarnya menyelesaikan masalah kite..orite, go back and practice :p

rujuk surah at-talaq ayat 3 & 4

Catatan Pagi Jumaat

Pagi ni aku belum tidur, tak tau la kenapa, rasa malas je nak baring kat atas katil tu, risau kalau esok pagi malas nak bangun. tapi kalau aku tak tidor, besar kemungkinannye esok memang aku malas, jadi aku pun nak pegi tidur la..

sebelum tidur, perkara perlu muhasabah diri, kira berapa banyak dosa yang kita lakukan
-dosa mata : tengok kepada sesuatu@orang yang tak sepatutnye ditengok
-dosa mulut:cakap bende yang bukan2, ngumpat, mengutuk, membebel, menggoreng
-dosa telinga: dengar bende yang tak sepatutnya kita dengar seperti dengar orang tengah mengumpat
-dosa kaki: pegi ke tempat yang membawa dosa
-dosa tangan: buat keje dengan cara mengular, menaip@meng’sms’ bende yang lagho etc etc..
-dosa hati:bersangka buruk, hasad dengki, riyak & takabur, suka kepada kemungkaran, benci kepada kebaikan ..na’uzubillah
-dan lain lain lagi, astaghfirullah, banyaknye…

Jangan pandang kecil kepada dosa yang kita lakukan, kerana gunung yang tinggi itu asalnya terbina dari batu2 dan pasir yang halus.

ya Allah dosaku menggunung tinggi, namun rahmatmu seluas lautan yang akan menenggelamkan gunung yang tinggi..ampuni dosa kami,janganlah jadikan kami termasuk dalam orang2 yang zalim.. amiin

aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah & aku bersaksi bahawa Muhammad itu rasululullah

dengan namamu ya Allah kami mati dan hidup..zzzzzzz

* dzunub = dosa = sin