Masjidil Aqsa yang ku cintai

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah, salawat & salam untuk Rasulullah SAW,ahli keluarga & sahabat² baginda.

Beberapa hari yang lepas adalah 27 Rejab, hari di mana kebanyakan ulama’ berpendapat adalah tarikh nabi menjalani peristiwa Isra’ & mi’raj.

Isra’ dari masjidil Haram ke Masjidil Aqsa kemudian mi’raj ke Sidratul Muntaha.

Peristiwa tersebut telah menguji keimanan umat Islam pada masa tersebut, kemudian Saidina Abu Bakr As-Siddiq r.a. tanpa ragu dengan keimanan yang kukuh membenarkan apa yang diceritakan oleh Rasulullah s.a.w

Peristiwa tersebut membuktikan betapa sucinya masjidil Aqsa, yang sekarang ini sedang dirobek2 tanah di bawahnya oleh golongan yahudi laknatullah, kononnya untuk mencari lokasi temple of solomon. lalu kita sebagai umat Islam, sedarlah dari lena, bersatu dengan tali Allah dan janganlah berpecah belah. Berdoalah sentiasa supaya Allah membantu umat Islam dari kezaliman dan Penindasan.. semoga Islam akan kembali subur di muka bumi ini membawa kedamaian dan kesejahteraan.. amiin

Sedikit info dari ceramah mengenali Al-Aqsa oleh ustaz Irfan dari Kuktem:

Mengikut kajian beliau seluruh kawasan berdinding batu berbentuk segi empat di mana terletaknya kubah batu & masjid qiblati adalah kawasan Masjid al-Aqsa.

Maka kenyataan yang menyatakan “hanya masjid qiblati (yang dikenali sebagai jami’ al-Aqsa di kalangan penduduk setempat) adalah masjid al-aqsa manakala dome of the rock (kubbatus sakhr) bukan al-aqsa” adalah kurang tepat.

Kedua-duanya adalah sebahagian daripada masjidil al-aqsa, tempat suci umat Islam yang wajib dipertahankan. Ini termasuk pokok² serta kawasan yang ada di dalam kawasan tersebut. (lihat gambar)

Di kawasan tersebut, kebiasaannya kaum lelaki solat di hadapan kubah batu sehingga ke masjid qiblati yang terletak di selatan (di palestin arah ka’abah /qiblat adalah selatan), dan kaum wanita solat di kawasan belakangnya di utara).

Ya Allah, Moga satu hari nanti aku dapat mengunjungi al-aqsa dengan tenteram, amiin.

wallahua’lam

Selamat hari lahir yang ke 24 isteriku @};–

Kasihmu Amanahku

Pernikahan menyingkap tabir rahsia
Suami isteri inginkan keluarga yang bahagia
Dan mengharapkan sebuah bahtera indah
Untuk bersama belayar ke muara

Pernikahan, menginsafkan kita
Perlunya iman dan takwa, meniti sabar dan redha
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan
Susah mendatang tempuhi dengan tabah

Isteri janji telah dipateri
Diijab kabulkan dan dirahmati
Detik pertemuan dan pernikahan
Yang dihujani air mata kasih
Demi syurga Ilahi

C/o
Suami jangan menagih setia
Umpama Hajar dan setianya Zulaikha
Terimalah seadanya yang terindah
Di lubuk hatimu
Isteri adalah amanah buatmu

Pernikahan mengajar tanggungjawab bersama suami dan isteri

Isteri hamparan dunia
Suami langit penaungnya
Isteri ladang tanaman
Suamilah pemagarnya
Isteri bagai kejora
Suami menjadi purnama
Tika isteri beri hempedu
Suami tabah menelannya

Tika suami terteguk racun
Isteri carilah penawarnya
Sungguh isteri rusuk yang rapuh
Berhati-hatilah meluruskannya

Senilagu: Abai Os (Hijjaz Records Sdn. Bhd.)
Senikata : Abai Os (Hijjaz Records Sdn. Bhd.)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.

..status : married :) alhamdulillah

gambar² lain sila ke http://zaitun.net, galeri keluarga hj zailani yg dibangunkan oleh ahmad kamil zailani..sementara ni payah gak nak jumpe internet..

Kronologi

Jumaat 2 Jun 2006
10.00 a.m. bertolak dari perak, bawak anak² k.shimah (tiqah,tina & aizat)
03.00 p.m sampai ke inderapura country resort, a.long pun sampai dari JB
10.00 p.m semua adik-beradik yg pegi sampai

Sabtu
10.30 a.m bertolak dari pekan
10.55 a.m sampai ke Temai Hulu, kereta pengantin sampai dulu berenti betul2 depan rumah
11.25 a.m Khutbah Nikah
11.32 a.m Akad nikah, Abah yang meng’akad’kan nikah, alhamdulillah
12.00 p.m Tetamu ramai yg datang, makan², adik beradik dari perak balik untuk persiapan kenduri esoknye
03.30 p.m Kenduri Habis, Solat, Kemas² Barang

Ahad
07.30 a.m Bas bertolak, pengantin pegi kemudian
08.15 a.m Pengantin baru nak bertolak
10.45 a.m Memintas bas rombongan di Genting Sempah
12.50 p.m sampai di Masjid Sabak Bernam, tukar baju. Bas baru sampai di sekinchan
01.30 p.m Bas sampai ke SPP
02.00 p.m Sampai ke Masjid sungai manila, betul2kan baju sket, tak lame pastu bas sampai
02.15 p.m Ketibaan rombongan ke rumah sungai manila, pengantin sampai dulu jugak..;)

30 May 2006 – 18 Jun 2006 :: Mod cuti

😀
semoga Allah melindungi kita semua. amiin..

selamat pengantin baru kepada 2 orang lagi ex-classmate aku faizal ahmat (kepek) & shahrulnizam abu bakar (sooi) yang akan menamatkan zaman bujangnye hujung minggu ni juga, marilah beramai² berhijrah kepada yang lebih baik 😉

Inderapura Country Resort, Pekan, Pahang

Aku dah book inderapura country resort, pekan pahang dari beberapa bulan yang lepas (bulan 2 tak silap aku) untuk accommodation keluarga aku mase majlis walimah nanti, book 4 bilik vip (satu tu ade 2 bilik, jadi total 8 bilik)
rate vip room RM120 (2 bilik), standard room RM70 (1 bilik)

2 minggu lepas, aku call resort tu, confirmkan .tetiba dia cakap, dia boleh provide 2 bilik vip, so 4 bilik lagi , standard room.. so ok la, acceptable..

Tetiba hari ni, orang resort tu call aku, inform semua bilik VIP dah penuh, ade datuk dah book, tak tau la datuk mane :tumbuk:. so kene la book 8 bilik standard.. maknenye dah lari le budget… hmm, I am considering to cancel the booking and find another place.. :monyet:

tak kesah la orang tu datuk ke nenek ke, sape book dulu patutnye bagi preference dulu. what sort of sick mentality by some of our citizen 😮

Balik course..

Course hari tu ok le, the speaker shown that she knows deeply about the subject matter. balik dari KL, try carik ofis jamal amin, tak jumpe, dah pindah ke mana pulak diorang ni. Tekak tengah sakit, nak bercakap @ menelan rasa kurang selesa sket.. alhamdulillah, ujian itu adalah tanda Allah sayang akan hamba-Nya..

semenjak dua menjak ni banyak peristiwa² disebabkan dipanah petir..satu peringatan direct dari Allah untuk kita..

Minggu lepas & minggu ni, jauh juge aku bermusafir. minggu depan pun berjalan lagi insyaAllah.. mak & bapak dijangka balik 13 mei 2006

countdown..27 days to go, moga aku nanti dapat jadi suami yg soleh, rumah tangga kami diredhai Allah sentiasa.. amiin

2 hari berjalan (1300KM)

Semalam pukul 4.30 pagi bertolak ke kuantan, nak masuk highway gambang terlajak, jalan berkabus tebal la juge, sampai le maran baru masuk highway. Solat subuh kat R & R Temerloh , lepas je Gombak, kesesakan lalu lintas sampai la sungai besi, orang tengah nak g keje…alhamdulillah sampai KLIA 8.30 pg, tengok mak & bapak nak berlepas ke UK, mak& bapak check in pukul 9, terbang pukul 10.

OTW balik kuantan, singgah KTP, UPM jap, saje tengok2 keadaan UPM camne. lepas tu singgah kat rumah k.Ipah kat ampang. Bulatnye najma hanni, dah macam kakak dia hanna, lepas solat jumaat tido… bangun pukul 5, bawak arif pusing2 taman kosas jap, pastu bertolak ke Kuantan…sesak lagi, sampai la ke Gombak. sampai kuantan 8.30 malam..

Pagi tadi, 7.30 bertolak ke Kota Bharu, singgah KT jumpe helmi, asalnya dia nak pegi, tapi tak jadi sbb ade kenduri kat umah. Sampai ke rumah k.noor 12.45. slamat pengantin baru k.noorhafizan ash’ari & nik masykuri.

Sampai situ, sambil menyelam minum air lee.. dah bebudak ramai g situ, aku pon mengedarkan la kad jemputan kat diorang :p..

Balik, berenti 2 kali. solat zuhur+asar kat besut, solat maghrib+isya kat kemamang
sampai rumah 9 malam … letih, tapi puashati, pasal boleh jalan²..alhamdulillah

Hikmah Kembara (Mirwana)

Di sini kau berdiri berpijak di bumi
Menjunjung langit yang luas
Pernahkah kau terfikir alam penuh rahsia
Anugerah yang Maha Esa

Berjalan bermusafirlah…
Melihat kebesaran Tuhan yang diciptakan untuk
Mereka yang berfikir dan bersyukur
Di atas nikmat dan kurniaNya
Nilai harganya iman dan taqwa
Bagi hamba yang setia

Tiada beza warna kulit atau rupa
Yang ada hanya insan yang lemah…
Dengan satu tujuan mencari keredhaan
Dan berbudi di bumi Tuhan…

Fikirkanlah…ke mana arah kita
Renungilah…ooo
Hikmah kembara menuju kasih
Buktikan cinta kita kepadaNya…
Ini kembara kita

Berjalan dan bermusafirlah…
tuk melihat kebesaranNya
Lantas berfikir dan bersyukur
Di atas nikmat dan kurniaNya
Nilai harganya iman dan taqwa
Bagi hamba yang setia.

Sudahkan Anda Menunaikan Tanggungjawab anda

Hantarlah borang cukai…
Saya menasihatkan kepada sedara seislam, bayarlah zakat pendapatan.. zakat adalah wajib bagi semua orang Islam yg berkemampuan
(dan untuk pengetahuan anda, di Malaysia zakat adalah dibenarkan sebagai Rebat cukai pendapatan, tapi mase bayar zakat tu, jgn la berniat nak mengurangkan cukai plak.. niat kerana Allah, insyaAllah, harta kita diberkati)