When a friend/family/relative become a “businessman”

Sometime, it is some sort of disgusting, when a relative or a friend become a networking businessman (Direct Selling, MLM, skim cepat kaya etc.) . Some of them will start to look and treat us as a new business prospect instead of as a friend or relative. They will talk about their business all over the time until we register with them.

Regarding this, I have an experience a few years ago, in an appreciation dinner for an event that was successfully organized. The dinner organizer was inviting an ustaz for giving some tazkirah. The tazkirah began with the important of business as a Muslim, sounds good.. then at the end it came out that the ustaz was promoting shaklee for the rest of his Tazkirah, siap bawak brochures tu..hmmmmm

Not to hurt any MLM business practitioner out there.. do your business as you want as long as it is Halal, but please look your friend as a friend, not as an opportunity to make money…hehe

Majlis Aqiqah Umar & Muadz::National Accountant Conference 2008

Hujung minggu lepas Kami mengadakan majlis aqiqah untuk umar & muadz, sepupu mereka hasif turut serta. Majlis diadakan di rumah abah mertua kat Pekan, sembelih lembu seekor kongsi-kongsi bahagian.

Satu insiden berlaku, besi adsorber kereta lama yang digunakan untuk mengalas kuali memasak meletup, alhamdulillah takde kecederaan serius, adik ipar mohd ikhwan melecur tangan & kaki terkena api letupan. Siapa sangka besi yang nampak biasa tu akan meletup, tapi tak mengapa, sekurang-kurangnya menjadi pengajaran untuk masa akan datang.

Hari isnin, pergi ke KL Convention Centre untuk menghadiri National Accountant Conference, bermalam di traders. Walaupun belum jadi akauntan, sekurang-kurangnya dapat pendedahan tentang isu-isu semasa, jumpa kenalan baru & lama, termasuk yang tak disangka akan jumpa, antaranya en. Jamal, partner Jamal Amin & Partners, tempat aku praktikal dulu. yang lain-lain termasuk classmate, course mate, room mate, petronas mate, paper mate (kilometrico).

Aktiviti Tambahan

Habis conference hari pertama, bawa family ke aquaria KLCC, seronok umar tengok ikan-ikan berenang-renang, lepas tu jumpa kawan-kawan ashikim, (adik-adik KTP & Accounting, UPM) di KFC wangsa maju. Ina nak bernikah dengan marni hujung minggu ni.

Malam tadi, pulang dalam keadaan mamai dan mengantuk, sungguh bahaya memandu dalam keadaan tersebut..alhamdulillah, selamat sampai pukul 11 malam..