Minggu Peperiksaan Akhir Bermula

akhirnya minggu kuliah tamat dan kini minggu peperiksaan akhir bermula ,kepada rakan-rakan seperjuangan selamat menyambut peperiksaan dengan ceria dan penuh bersedia, teruskan beramal,mohon daripada-Nya,kerana kejayaan tanpa keredhaan Tuhan,bukanlah kejayaan yang sebenarnya. Bagi aku,insya-Allah peperiksaan kali ni adalah peperiksaan terakhir aku sebagai pelajar bacelor perakaunan di UPM, semester depan praktikal training di firma Jamal,Amin & Partners, […]

Pilihanraya kampus

hari ini pilihanraya kampus, di upm sistem secara online di mulakan.Adakah sistem ini terdedah kepada manipulasi. Wallahu a’lam. Ape pun kepada yang terpilih nanti..kepimpinan adalah satu amanah,bukan anugerah..sebelah kaki kamu di syurga..tetapi sebelah lagi kaki kamu di neraka.terpulanglah kemana kamu hendak pergi.. pemimpin juga bukan pengawas sekolah…ni masalah air kat kolej aku ni sape nak […]

Pesan buat adik – Oleh :: Mohammad Aatdiff :: SMIA

Ini pesan pada adik adikku yang lahir dalam keluarga dakwah. Bahawa setelah semua itu . Di bahu kalian terletaknya hak hak dakwah. Hak dakwahmu . Hak dakwah orang tua mu . Hak dakwah dakwahmu . Semoga Allah memudahkan kalian ketika cinta itu benar benar datang. Semoga kalian tidak menjadi fitnah untuk dakwah itu sendiri. Ingin […]

Cuti Semester Bermula

Cuti semester (Seminggu) dah mula, ramai dah balik rumah,aku balik rumah hari ahad insya-Allah. dah lama juga tak balik. Rasa tak gemar duduk blok yang takde kemudahan asas (air). dah seminggu. Aku bayar yuran juga. Sementara nak balik ni siapkan assignment dulu. banyak juga kene selesaikan..Semoga segalanya dipermudahkan..Amiin kepada semua pelajar UPM,selamat bercuti …jadilah anak […]

Jimatkan lah air

Air adalah salah satu nikmat yang dikurniakan Allah untuk umat manusia.Air yang molekulnya terdiri daripada 2 Hidrogen (H) dan satu oksigen (O) ->H2O adalah keperluan harian asas bagi kehidupan manusia,manusia boleh hidup lebih sebulan tanpa makanan,tapi sekiranya tidak mendapat air dalam maasa seminggu sahaja,manusia boleh menemui ajalnya. Topik utama yang ingin diceritakan adalah masalah air […]

Bila Hari Hujan…

**Artikel ni menarik sgt..jemputla bace..:) Bila Hari Hujan… Kat KL skrg ni boleh dikatakan hari2 hujan/ribut petir/guruh kan?. Bila langit mula mendung, kekadang terdengar bebelan orang-orang disekeliling saya “Cuaca buruk je akhir2 ni ye..” Soalnya, kenapa hujan dikatakan cuaca buruk? Berapa ramai di kalangan kita yang mengeluh bila hari hujan? -Iskk, tak kering la baju […]

Malam tadi re-union bekas² MTM

Bertempat di sate Samuri. Best gak pegi makan sate kajang,semua ada kecuali 6 orang, Zima,Zairi,Mala,Vicky,Shantini,Suria. Ade hal masing². Dah lama tak jumpa kengkawan seperjuangan. Bila jumpa terkenang balik kesah² lama. Dah begitu ketentuan-Nya setiap pertemuan akan ada perpisahan di penghujungnya. yang penting,bertemu berpisah kerana Allah. Bertemu tak jemu, berpisah tak gelisah..bermadah la pulak 🙂

Esok Nak Exam

Esok (sabtu 12.7.2003 9.00 am) first test specialized financial service, first test terakhir kat upm insya-Allah(Amiin) sebab subjek lain takde first test. terus final je kang, yg lain-lain projek+assignment+presentation. Semoga Allah permudahkan. Dah lama tak balik kampung, rindu kat mak & bapak :).