Domain sidik.org didaftarkan untuk 3 tahun lagi

insyaAllah, panjang lagi umur sidik.org ni..domain name registration sekarang RM35 setahun..

rasanya takde bende nak cerita, takpe, aku nak bercerita pasal sejarah aku berkecimpung dalam laman web ni..

kembali ke tahun 1994, mase tu aku jahil komputer (takde kemudahan), masuk kelab compsis kat sek.izzuddin tuh..kemudahan yang ade, komputer intel 386, takdek hardisk, guna disket 5 inci tu. software yang dipelajari ialah dos,wordstar, lotus 123 (semuanya text based version) windows takdek lagi mase tu..

lepas tu sekolah ade projek,ape name projek tu ye aku dah lupe..dia guna windows 3.1,software yang ade mase tu encarta, etc..ha ni memang aku lupe..rase cam canggih gile la mase tu

tahun 1997 masuk sekolah smapk, mula berjinak2 dengan windows 95,ade word arabic,etc..

sambil tu, aku selalu main komputer kang ram (suka hati je ubah2 system fail, kene sound la), sejarah merosakkan komputer plak, aku main komputer kakak, ade games dune2 mase tu..pastu, kes yang same, aku ubah2 system file, terus takbley pakai, tak pasal2 kene format balik..huhuhuuh..

tahun 1998 lepas SPM, sementara tunggu matrik takde buat mende, selalu la pegi CC kat sungai besar tu..mase tu aku selalu mintak tolong abang aku, kamil ajar buat website..mule2 aku ciplak dia punya jek, ubah2 ikut kesesuaian..zaman tu berkecimpung dengan IRC, hmm..aku rasa orang2 sezaman aku mase tu pon gila IRC gak kot..masa buat website tuh, scanner takde..aku mintak tolong kawan aku scan gambar, lepas scan tu, dia pulangkan melalui pos ke umah aku, malangnye gambar2 tu tak sampai..ilang dalam perjalanan, rugi gak, ade gambar mase kecik yang ilang..takpe redha je la

tahun 1999 masuk matrik, haa, ni zaman gile ke CC..mase tu polisi matrik upm tak straight, bebas nak keluar 24 hours..selalu g cc kat seri serdang tu..buat ompej bilik aku B305..dah le mase tu tengah zaman2 reformasi..semangat tinggi orang kate..b305 virtua version…mase tu masih lagi gile IRC..selamba katak je pegi CC sampai 3 4 pagi..hmm budak2 zaman sekarang..

tahun 2000 masuk bacelor perakaunan…takpe lah nanti aku sambung insyaAllah…

Sakit Badan

Hari ni satu badan sakit, semalam kat plant ade Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan, mula2 pagi senamrobik, pastu lari 2.4 KM , lari ulang alik 40m, jumping, sit-up, push-up, menjangkau .. petang lepas solat jumaat ade ceramah kesehatan..balik2 keje, mula la terasa segala otot kat badan sakit, tu la tak biasa guna, tetiba je terima kejutan camtu la jadinya. so kene la selalu exercise pasni (aku rase mase aku mule2 keje dulu pun cakap camni gak :p)

mase petang tu, sesapa yang meet requirement diumumkan gold award, alhamdulillah sihat lagi badan aku nih, moga aku menjadi hamba-Nya yang sentiasa bersyukur..amiin

Sekarang ni musim orang kawin, including housemate aku tajul, dah cuti skrg & pasni pindah rumah.kepada kawan2 yang melangsungkan perkahwinan 2 3 minggu ni, moga bahagia hingga ke syurga..list antaranya..marhuzairi & k.lailee, tajul , haly, nadrah, saufi jaafar, adi, mukhizam ..sape lagi ye..

Bos aku 2 minggu pegi umrah, so skrg kat ofis aku acting manager la (ke action ?hehehhe, bukan actor aa) bila agaknye aku nak ke tanah suci lagi, insyaAllah akan ke sana nanti. moga dipermudahkan oleh Allah..

Suatu Kehilangan

Baru balik dari KL, ada majlis kenduri classmates aku, asnawi & hana. dua2 majlis aku pegi :p.. alhamdulillah selamat lagi 2 orang lagi kwn2 aku.

tadi balik dari KL naik bas 12.30, ditakdirkan bas rosak, tunggu sampai pukul 3 baru bas sampai, sampai Terminal Kuantan kul 7, tengok moto kat tempat parking tu, helmet takde plak kene curik, sah ini keje mat pit nih. siap pancitkan lagi tayar belakang tu, sabar je la..helmet tu warisan dari 2 orang abang aku tuh, tak berbaloi pun nak curik. takpe lah, sekurang2 moto dia tak curik.alhamdulillah..

company dinner hari jumaat malam tu,hmm, no comment lah..makanan OK, yang lain2 ade yang OK ade yang KO. montage aku& en.razak berjalan lancar alhamdulillah..mase diorang perform nasyid, aku tersilap pasang mp3 la pulak, sori geng,patut pasang minus one, tapi terpasang yang full. sempat jugak betulkan la lepas tu.yang tak berkenan bab2 hiburan lain tu la..

Terapung seperti Batu – perumpamaan baru

What goes up no longer has to come down. British scientists have developed an antigravity machine that can float heavy stones, coins and lumps of metal in mid-air. Based around a powerful magnet, the device levitates objects in a similar way to how a maglev train runs above its tracks.

Peter King, a physics professor at Nottingham University, said: “We can take an object and float it in mid-air because the magnetic forces on the object are enough to balance gravity.”

The device exploits diamagnetism. Place non-magnetic objects inside a strong enough magnetic field and they are forced to act like weak magnets themselves. Generate a field that is stronger below and weaker above, and the resulting upward magnetic force cancels out gravity.

Scientists have used diamagnetism to make wood, strawberries and, famously, a living frog fly. “That force is strong enough to float things with a density similar to water, but not things with the density of rocks,” Prof King said. To make their machine more powerful, the team added an oxygen and nitrogen mixture, a paramagnetic fluid. Inside the magnet, the mixture helps objects to float.

The researchers, who announce their results today in the New Journal of Physics, are working with Rio Tinto to develop the technique to sort precious stones from soil. The US space agency Nasa is also interested as it offers a cheaper way for zero gravity research.

sumber : [url=http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,,1481009,00.html#article_continue]The Guardian[/url] melalui [url=http://loywat.net]lowyat.net[/url]

** komen sidik : bile agaknye teknologi ni nak mature kan? anti-gravity kalau jadi kenyataan, getah dah tak laku nak buat tayar @ tiub. penggunaan minyak pon boleh dikurangkan..Allah menjadikan manusia boleh mencipta sesuatu, hakikatnya semua adalah Ilmu Allah..

Hitam-Keluar :tumbuk:

Terjemahkan frasa di atas ke bahasa inggeris :p
malam tadi start pukul 3 pagi (seingat aku la) sampai 1 tengahari tadi blackout kat kawasan balok ni, telefon TNB, akak tu cakap ade kabel putus. malam tadi hujan lebat & kilat sabung menyabung..

alhamdulillah dah ok, boleh la jugek sambung keje yang tergendala..

Lagu nasyid lagho

Eh, jgn terkejut plak bace tajuk kat atas tu. maksud aku ialah sesetengah lagu nasyid kontemporari skrg ni ade yg lagho jek, tu yang diistilahkan dengan nasyid jiwang tu.

Pendapat aku, lagu2 camni sebenarnye adalah lebih bahaya kesannya berbanding dengan lagu yang jelas pop rock @ balada, sebab lagu2 nasyid jiwang ni berselindung di sebalik perkataan “nasyid”. dengan tu orang yang pada asalnya tak suka lagu2 jiwang ni, bile dengar nasyid jiwang akan mula “berijtihad”, takpe sebenarnye berjiwang nih, mula la mewujudkan “Rukhshah” (kelonggaran) sendiri.

aku mengaku, pernah minat lagu2 camni, sbb tu kat ruangan lirik nasyid tu ade lagi, takpe lah biar kat situ, biarkan sebagai satu monumen… tapi skrg kita cuba la kurangkan dengar lagu2 camni ye, tujuan nasyid sepatutnya untuk menjadikan kita lebih bersemangat & mendekatkan diri kepada Allah, [b]bukan[/b] mendekatkan diri kita kepada “seorang insan bernama kekasih”!,..wallahua’lam.

nasyid “jiwang kepada Allah” cam kat bawah ni yg ok 🙂
[code]
Tajuk: Allahu
Penasyid:Sami Yusuf

Chorus
Allahu Allahu Allahu
Allahu Allahu Allahu
Truly He is the One
He has no father or son
Everything in creation was by Him begun
With His infinite power anything could be done
Ask Allah for His Pardon
And you’ll enter the Garden

Chorus
Before Him there were none
Of partners He has none
He knows what is apparent and what is hidden
All the fate of creation has already been written
His Will is always done
And can never be undone

Chorus
From amongst all humans
Muhammad was chosen
He was illiterate and he was an orphan
Yet Allah sent him to those who were pagans
O Allah let us drink
From his hand in the fountain

Chorus
Ya Allah You’re the Sovereign
You’re the Sultan of Sultans
Please protect me from Shaytan and all of his treason
Let him not with his whispers my iman ever weaken
My only wish in this life
Is to attain Your Pardon

Melody: Nusrat Fateh Ali Khan
English lyrics: Bara al-Ghannouchi
Producer: Sami Yusuf
[/code]