Going home

Malam ni aku nak naik bas balik kampung insyaAllah, ambik cuti jumaat & isnin.

Tadi ada video conferencing, President Policy Address untuk staff2 petronas di seluruh dunia, quite interesting. tapi, tak sesuai untuk diceritakan dalam website nih :p

Seminggu lagi pergi ke Pekan Insya-Allah

Seminggu lagi, family aku akan mengadakan rombongan meminang ke Pekan insyaAllah, asal dulu cadang nak pegi semalam (sabtu 24/9), lepas tu ditangguhkan ke (2/10).

Elok juga ditangguhkan, sebab lepas tu baru dapat tau skolah2 ganti akan dijalankan pada setiap hari sabtu. maknanye cekgu2 takkan available pada hari sabtu (majoriti kakak², ipar² aku cekgu)

Persiapan setakat ni OK, tinggal beberapa item yang perlu disiapkan sehari sebelum majlis. semoga segalanya berjalan lancar. Kepada kawan², doakan la same ye..;)

Seminggu lebih lagi, ramadhan akan tiba lagi insyaAllah, sama² kita sambut ketibaannya dengan hati yang lapang dan gembira. ramadhan kali ni first time mase keje.

Tahun lepas, sepanjang ramadhan aku duk umah (mase tu status penganggur kehormat), seminggu pertama jadi penunggu rumah sorang², mak & bapak aku pegi umrah mase tu. Skrg alhamdulillah, rezeki dah bertambah baik, segalanya kurniaan dari Allah. Time menganggur tu memang banyak mengajar aku, salah satunye, camne nak menguruskan perbelanjaan..zaman boros2 dah lepas (contohnye mase zaman blaja dulu)

So kepada anak² yang masih blaja kat U tu (aku takde adik, anak buah aku yg paling tua dah masuk U,kire bebudak yang duk kat U tu, aku panggil anak² je la,hehehe), belajar la dari kesilapan orang² terdahulu. kalau ade pinjaman ke, biasiswa ke, pinjaman boleh ubah ke..jgn la sibuk nak upgrade PC, beli latest henset, sopping sakan beli baju@kasut baru banyak² etc. berbelanja la seadanya, sekadar keperluan. lebih2 tu simpan untuk mase depan, sebahagian lagi belanjakan fi sabilillah.

sekian sahaja ceramah kewangan kita pada malam ini :p

Google Earth

PERMATA, Bangi (image not available)
Kolej Tun Perak (image not available)
Kolej 12 (image not available)

jadi, bile anda berjalan2, mase tu mungkin gambar anda sedang ditangkap dari satelit..hmm 😮

hari isnin – rabu semalam, aku kat PERMATA, oleh kerana hostel full, terpakse duduk kat marriot, pegi & balik tumpang my colleague, 1st day tu aku pegi tumpang en najib, instructor dari INSTEP

balik dari permata tumpang azmin PGB, sampai komuter serdang, sampai Kuantan 9.30. hujan lebat, tengok2 kat moto, helmet sudah takde, sabar je la.. for the second time, helmet apollo aku tu pon nak curik bebudak ni

Ujana Ilmu

Semalam, buku2 karangan faisal tehrani yang aku order dari [url=http://ujanailmu.com.my]ujana ilmu[/url], selamat sampai ke ofic, aku order online hari sabtu lepas, payment channel-e BCBB. immediately dia hantar guna pos ekspress, semua buku2 bercirikan fiksyen, teringat zaman budak2 dulu selalu baca buku2 fiksyen kat library, banyak kali juga kene denda sebab buku yang dipinjam misplace@ kene curik :-

1) 1511 [ Kombat] – dah habis bace, quite good
1511 hijrah/2087 masehi – Pasukan tentera pemuda Islam mempertahankan tanah suci dari serangan amerika, pelbagai teknologi canggih digunakan.

2) Advencer Si Peniup Ney – tengah bace
Ustaz Sulaiman Helmi yang dijemput oleh kaum jin berdakwah ke negeri fantasia yang golongan mudanya terlalu terpengaruh dengan budaya Hedonisme

3) Detektif Indigo – akan bace, insyaAllah B-)

esok aku pegi KL insyaAllah, kak ipah konvo hari sabtu ni (tahniah,setelah 3 tahun belajar secara PJJ), lepas tu isnin sampai rabu ade course lagi kat Bangi : financial accounting & financial performance analysis

Berjalan Lagi

Hari rabu petang, aku ke Permata Bangi,malam tido kat Permata Bangi, khamis pagi tu ade seminar FRS update. petang tu aku follow membe sorang tu ke KL, name ali, budak PDB . 1st dulu aku jumpa masa course accounting framework 3 minggu lepas, sembang punye sembang, last2 baru tau dia senior SMAPK aku setaun, heheh,aku masuk form four mase tu tak berapa kenal budak2 form five, patut la macam familiar je.memang malaysia ni kecik je..

Malam tu lepak kat nikko hotel, quite nice, tapi kewujudan beberapa botol cecair haram dlm fridge menghilangkan rasa ke”best”an aku :(. pagi tadi, ade conference on Good & Service Tax yang akan diimplement pada 1 Januari 2007, biase la pelaksanaan bende baru ni akan menyebabkan banyak keje2.

solat jumaat tadi aku jumpe shahrul, coursemate UPM & dorm mate mase matrik dulu. masing2 ada kehidupan yang perlu diteruskan. yang penting matlamat hanya satu, mencari Keredhaan Allah di dunia& akhirat.

* kepada budak2 skolah,jgn gunakan ayat2 seperti di atas di dalam karangan Bahasa Melayu anda 🙂